Пустинно цвете

Тук може да предлагате на форумците филми, в които се показват различни форми на насилие над личността, особено над децата и заедно ще ги обсъждаме

Пустинно цвете

Мнениеот gera » 22 Май 2010 09:56

"Пустинно цвете' е екранизация по едноименния бестселър на Уорис Дирие - известна сомалийска манекенка.
Тя е израсла в изключително бедно семейство на пустинни номади. Когато е била на 5 години, майка й я отвела на разсъмване в един храсталак. Докато я държала, една циганка отрязала половите й органи с окървавено бръснарско ножче. Това е обичайна практика в много африкански страни. Някъде се отрязва само клиторът, другаде - и външните полови органи. Този варварски обичай осигурява на бъдещия й съпруг жена, която е девствена и не се интересува от секс. Най-ужасяващото е, че жени го правят на жени.

Уейърис била едно от 12-те деца (името й на сомалийски означава "пустинно цвете", така се нарича и филмът), които израснали, грижейки се за камилите и козите на баща си. Те се местили всеки ден, за да търсят храна и вода. Живеели като номади, без календари, без часовници.

Но всичко се променило, когато на около 12-годишна възраст баща й се опитал да я продаде като съпруга на 60-годишен мъж в замяна на пет камили. Тогава тя решава да избяга през пустинята, където се озовава сред диви животни и едва успява да се измъкне от двама млади туземци, които се опитват да я изнасилят. Най-накрая стига до столицата Могадишу, където започва да живее в бедност и мизерия. До деня, в който не я представят на сомалийския посланик в Англия. Той я взима за своя прислужничка и тя заминава заедно с него и семейството му за Лондон.

Когато семейството се връща обратно в Сомалия през 1987 г., тя остава и приема работа в МакДоналдс, където е забелязана за първи път от известен фотограф. Почти за една нощ тя се превръща в една от малкото черни манекенки редом с Наоми, Иман и Тайра Бенкс, появявайки се редовно във Вог и Ел. Дори получава ролята на Момичето на Бонд в The Living Daylights. Става рекламно лице на Revlon и работи с най-известните модни фотографи в света.

Сега на 42 години, Уейърис Дайри се оказа в центъра на вниманието заедно със старата си приятелка Наоми Кембъл. По време на церемония на Женските световни награди в Германия, те бяха сред групата от 16 жени, почетени за своя принос към обществото заедно с Уитни Хюстън и Опра Уинфри.
Сега Уейърис е специален посланик на Обединените нации, а наскоро откри и Фондация Пустинно Разсъмване, с което много сериозно иска да разкрие големите мащаби на този проблем с обрязването на жени. Официално повече от 130 милиона жени по света са засегнати от това генитално осакатяване. Тревожно е, че около 74 000 африкански емигрантки са били обрязани в Англия. От март тази година родителите от Англия, които извеждат децата си зад граница за "тайна операция", биват осъждани на 14 години затвор. Благотворителната организация, базирана във Виена, където живее Уейърис със седемгодишния си син Алеек, помага при финансирането на Червения кръст за здравни и образователни програми в шест африкански страни, включително Сомалия. обрязана на 3 - годишна възраст, продадена на мъжа си на 13год. По късно Варис става известен американски супермодел,а на 38год. Генералния Секретар Кофи Анан я назначава като говорител в ООН и специален посланик в отдел борба с този жесток ритуал. Варис Дири е първата жена в Света, която дава всичко от себе си и за първи път от трибуната на ООН привлича вниманието на Световната Общественост.Благодарение на нея гениталното обрязване е вече забранено със закон ,но въпреки това и до днес продължава да се практикува в много страни за съжаление още има момичета които минават през този Кошмар!!!
gera
 
Мнения: 20
Регистриран на: 22 Фев 2009 16:16
Име и Фамилия: ??????? ??????
Дата на раждане: 21 Юни 1980
Пол: жена

Назад към Филмиcron